Третиране на агрегати и компоненти с висококачествените продукти XADO

Щанд с добавки за обслужване и ремонт на автомобили в Автосервиз Експерт Пловдив

В Автосервиз Експерт поддържаме широка гама от продуктите XADO

Технология

 

Ревитализация – „завръщане към живот“

 

Думата ревитализация може да се тълкува буквално като „връщане към живот“. Откриването на феномена на ревитализацията се основава на уникалните физични и химични процеси в резултат на триене, случващо се при специфични условия.

Накратко, същността на явлението е следната: когато механизмът работи, се образува напрежение върху повърхностите на триене. При голямо натоварване се отделя прекомерна топлинна енергия, износваща и разрушаваща частите.

Ако обаче в зоната на триене се вкара уникален възстановяващ материал – ревитализант, той преобразува прекомерната енергия, за да образува ново покритие. Следователно от разрушителното триене се формират положителни условия. Енергията на разрушението се превръща в енергия на изграждане!

 

Износване на операционната повърхност

За да възникне дефект е достатъчно да се появи драскотина или чип поради удара на твърди чужди частици (прах, мръсотия или отпадъци от триенето). Тази зона се превръща в зона на огромна повърхностна активност. Появява се на места, където металните атоми имат некомпенсирани връзки. Така те могат лесно да бъдат „освободени“ и откъснати от матрицата, когато натоварването се увеличи. Металът започва да се натрошава.

Начало на процеса на ревитализация

Ревитализантът попада върху работната повърхност заедно със смазката. Ревитализантът започва да действа точно в зоната на най-силно износване, тъй като тук има достатъчно излишна енергия, за да започне процесът на ревитализация, а металните атоми притежават най-голям брой некомпенсирани връзки. Тези връзки, като магнити, улавят и задържат изграждащия материал ревитализант точно в зоните на износване.

Образуване на ново покритие

След няколко минути след началото на процеса на ревитализация се появява керамично-метален пластир на мястото, където е била драскотина. Зоната на огромна активност изчезва. Енергийните процеси се стабилизират, растежът на керамично-металното покритие спира.

Завършване на модификацията на повърхността

Благодарение на разпределянето на защитния слой по метала се създава изключително твърдо двукомпонентно керамично-метално покритие с уникални експлоатационни свойства.

Резултати от ревитализация

Потенциалът за ревитализация промени съвременната концепция за експлоатация и ремонт на превозни средства и машини. Продуктите на XADO са създали високотехнологичен и същевременно много прост метод за обръщане на износването.

В резултат на ревитализацията на повърхността на триещите се части се образува ново покритие – частите се изграждат и възстановява геометрията си. Новото покритие притежава уникални свойства: невероятна издръжливост (микротвърдост 650–750 kg / mm2), висока устойчивост на корозия и много гладка повърхност (Ra до 0,06 микрона). Ето защо една част е гарантирана да продължи до 2–4 пъти по-дълго след ревитализацията. Ревитализираният агрегат също ще ви бъде задължен и ще продължи да работи по най-добрия начин!

В резултат на ревитализацията на повърхността на триещите се части се образува ново покритие – частите се изграждат и възстановява геометрията си. Новото покритие притежава уникални свойства: невероятна издръжливост (микротвърдост 650–750 kg / mm2), висока устойчивост на корозия и много гладка повърхност (Ra до 0,06 микрона). Ето защо една част е гарантирана да продължи до 2–4 пъти по-дълго след ревитализацията. Ревитализираният агрегат също ще ви бъде задължен и ще продължи да работи по най-добрия начин!

Ползи от ревитализацията

Ремонт и възстановяване на агрегати. На двойките триещи части се образува ново металокерамично покритие; тези части увеличават теглото и обема си и възстановяват първоначалната си геометрия (най-голямото увеличение е до 1,5 мм!). Възстановяването се извършва по време на нормална механична работа, така че да се постигне идеалното напасване на триещите се двойки. В резултат на това капацитетът на силовите агрегати се увеличава, точността на работата на механизма се подобрява и шумът и вибрациите намаляват.

Спестяване на ресурси, значително намаляване на размера на износване на агрегата. След ревитализация новото покритие притежава уникални свойства: невероятна издръжливост (микротвърдост 650–750 kg / mm2) и висока устойчивост на корозия. Той помага да се предотврати по-нататъшна загуба на метал, да се поддържа идеална повърхност на триене и значително да се увеличи надеждността на сглобката, за да се удължи живота им.

Икономия на енергия и мощност. Друго предимство на металокерамичното покритие е необичайно нисък коефициент на триене (грапавост Ra до 0,06 микрон). След обработка на повърхностите на триене, това води до значително увеличение (до 30%) на икономия на енергия.

Екологична рационалност. Икономията на енергия и ресурси е основата за опазване на околната среда. Когато ревитализиран агрегат работи, има значително намаляване на отделянето на вредни отработени вещества (CO, CH и NOx) в атмосферата

Демонстрация на ревитализационен процес

Преди

приложение на ревитализант

снимка с микроскоп на метални повърхности преди и след ревитализация
След

приложение на ревитализант

Реална повърхност на част от преди и след ревитализацията. След 500 км пробег дефектът е напълно отстранен. В резултат на ревитализацията на повърхността на детайла се е образувало перфектно изгладено защитно керамично-метално покритие.